Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2015 22:13 - Имуностимулиращи храни
Автор: imuno Категория: Рецепти   
Прочетен: 4933 Коментари: 0 Гласове:
0



Медицината влага огромни средства и усилия за създаване на антибиотици и антивирусни лекарства, но прекалената употреба на лекарствени вещества води до развитието на нови и нови щамове бактерии, които са по-устойчиви и все по-опасни за здравето. Доказателство е върлуващият свински грип, който предизвика масова параноя по целия свят.

Затова трябва да насочим вниманието си навътре, т.е. да укрепим защитните сили на организма. Силната имунна система може да произвежда по милион антитела на минута, да разпознава и да обезврежда възникващите заплахи за организма. Стресът, притеснението и тъгата, неправилното хранене и обездвижването отслабват имунната система. Редовните упражнения (без да се стига до претрениране), медитацията и здравословното хранене подсилват имунитета.        

Диета за силна имунна система
Храненето, което подсилва имунната система, не е много по-различно от здравословното хранене, но има някои основни принципи:

    При инфекция имунните клетки се произвеждат много бързо и затова трябва да се консумират повече храни, богати на протеини, но не млечни, а животински (всички видове месо, риба и рибни продукти) и растителни (бобови храни, ядки, кълнове). Млякото и млечните продукти имат склонност да стимулират отделянето на слуз и е добре да се избягват при настинка.

    Наситените мазнини и трансмазнините потискат имунитета, а незаменимите мастни киселини в мазните риби, ядките и семената подсилват имунната система.

    Яжте повече плодове и зеленчуци, които са богати на имуностимулиращи вещества – моркови, червено цвекло, домати, сладки картофи, броколи, авокадо, чесън, тиква, дребни плодове (ягоди, боровинки, малини и други, които може да купите и замразени, когато не им е сезонът).

ахарта е вредна и когато сте в отлично здраве, но при настинка и грип допълнително потиска имунната система. Затова изключете захарта и захарните изделия от менюто си поне, докато простудата премине.

Избягвайте рафинираните зърнени храни (бял ориз и изделия от бяло брашно), като вместо тях избирайте пълнозърнестите – овесени ядки, пълнозърнест хляб, кафяв ориз и други.       

Силната имунна система се нуждае от оптимален прием навитамини и минерали. Недостигът на витамини А, В1, В2, В6, В12, фолиева киселина, С и Е потиска имунитета, както и недостатъчното количество желязо, цинк, магнезий и селен. Добавките от мултивитамини и минерали са добра алтернатива.

Най-важни в борбата с инфекциите са антиоксидантите, особено витамин С. Този вълшебен витамин подпомага производството и работата на имунните клетки. Има антивирусно и антибактериално действие. Оптималната дневна доза за предпазване от настинки е около 1-2 грама, но ако вече сте се простудили, трябва да приемате по 1 г витамин С на 3-4 часа.

Витамин А поддържа клетъчните мембрани и предпазва клетките от проникване на вируси.

Витамин Е, селен и цинк имат важно значение за производството на имунни клетки.   

Из : http://dieti.rozali.com/sezonni-dieti/p11760.html



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: imuno
Категория: Рецепти
Прочетен: 156093
Постинги: 19
Коментари: 0
Гласове: 51
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930