Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2013 20:36 - СУПЕРХРАНИТЕ
Автор: imuno Категория: Рецепти   
Прочетен: 8363 Коментари: 0 Гласове:
1



СУПЕРХРАНИТЕ (компилация от публикации)

Терминът „суперхрани” се използва в по различни начини и в най-различен контекст. Макар той да не се ползва от диетолозите и да няма правна дефиниция, за първи път се споменава в специализираното списание „Природно хранене” през 1998 от Арън Мос, който заявява: „Хората разполагат с много варианти за избор, когато става дума за зареждане на тялото с енергия, но ползите от някои са толкова големи, че те с право могат да се нарекат „суперхрани.”
Друго широко разпространено определение е, че това са храни, които съдържат високи концентрации на незаменими хранителни вещества с доказано благотворно въздействие за човешкото здраве като фитонутриенти, антиоксиданти, микроелементи и есенциални хранителни вещества (хранителни вещества, от които се нуждаем, но трябва да се набавят с храната, тъй като организмът не ги синтезира). Освен това, суперхраните са ниско калорични, което ги прави особено подходящи както за прочистващи диети, така и за диети целящи намаляване на телесното тегло без стрес за организма, а следователно, и с понижен риск от възстановяване на свалените килограми.
 
В няколко последователни публикации ще ви запознаем с различните суперхрани, полезните вещества, които преобладават в тях, лечебната им сила и ползите от включването им в менюто.
 
ЗЕЛЕНИ СУПЕРХРАНИ

Зелените храни са полезни, но зелените суперхрани са още по-полезни! Зелените суперхрани имат най-висока концентрация на лесно усвояеми хранителни вещества, съединения, подпомагащи изгарянето на мазнини, витамини и минерали с оздравително действие. Те съдържат и широка гама от вещества с благотворно действие, включително протеини, предпазващи фотосъединения и бактерии, съдействащи за изграждането на мускулна маса, прочистване на тъканите, подпомагат храносмилането и са ефикасна защита от различни болести.
 
Зелените суперхрани са особено богати на хлорофил, пигментът който придава зеления им цвят. Молекулярната структура на хлорофила има голямо сходство с тази на човешката кръв и проучванията сочат, че при консумация на такива храни нарастват нивата на хемоглобин в кръвта. Повишаването на хемоглобина означава по-наситена с кислород кръв, а това е най-важният елемент на клетъчното здраве и един от пътищата за отвеждането на токсините извън организма.
 
Пшенични стръкове – пшеничните стръкове са поникнали пшенични семена. те не съдържат глутен или други алергени каквито се съдържат в пшеничното зърно. пшеничните стръкове имат алаклинно действие и са отлично средство за спомагане на кръвотворната дейност на организма. При проведено изследване при деца, страдащи от таласемия (наследствена форма на анемия, при която пациентите се нуждаят от кръвопреливания), от всички пациенти, които приемали по 100 мл сок от пшенични кълнове на ден, половината показали намаляване на нуждата и разреждане на честотата на кръвопреливанията. Странични ефекти не са били наблюдавани. Консумацията на сок или чай от пшенични стръкове нормализира активността на щитовидната жлеза, стимулира метаболизма, подпомага храносмилането и така води до намаляване на теглото, което се дължи и на високото съдържание на ензими и прочистващия ефект.
 
Ечемични стръкове – ечемичните стръкове съдържат 11 пъти повече калций от кравето мляко, 5 пъти повече желязо от спанака и 7 пъти повече витамин С и биофлавоноиди в сравнение с портокаловия сок. Те съдържат и значителни количества витамин B12, който е особено важен за вегетарианците поради участието му в синтеза на мастни киселини. Ечемичните стръкове имат антивирусно действие и неутрализират тежките метали като живака в организма.
 
Диво синьо-зелено водорасло – водораслите са първата форма на живот на земята. дивото синьо-зелено водорасло е фитопланктон, съдържащ почти всички хранителни вещества. То съдържа 60% протеин и по-пълен набор от аминокиселини отколкото телешкото месо или соята. Водораслото е и най-богатият източник на бетакаротен, витамини от В-групата и хлорофил. То подобрява функциите на мозъка и паметта, подсилва имунната система и помага в борбата на оргенизма с вирусните инфекции и грипа.
 
Спирулина – спирулината е култивирано микроводорасло, което от векове присъства в храненето на местните племена в Мексико и Африка. Това е най-богатият източник на протеини на земяна – съдържа 70% протеин, а печената пържола съдържа 25% протеин. Като хранителна добавка, тя е незаменим помощник на хората, които се борят с излишните килограми и на диабетиците, защото стабилизира нивото на кръвната захар и подтиска глада.
 
Хлорела – хлорелата е сладководно водорасло и също като роднините си притежава пълен протеинов профил, всички витамини от група В, витамин С и Е и много минерали. Хлорелата има удивително благотворно действие върху имунната система, спомага за понижаването на холестерола и предпазва от втвърдяване на артериите, симптом, който е предвестник на инфарктите и инсултите.
 
Зелени листни зеленчуци – зелените листни зеленчуци се намират лесно на пазара и са изключително хранителни, но въпреки това, не се консумират в достатъчно количество от повечето хора. Множество изследвания показват, че хора, в чиято диета присъстват значителни количества зелени листни зеленчуци са ниско рискова група по отношение на затлъстяването, сърдечните и ракови заболявания. Пресните листни зеленчуци съдържат високи дози хлорофил, лесно усвояеми протеини, ензими и множество витамини и минерали. Тези зеленчуци имат действие, подобно на микро-трансфузия за кръвта, здравословен тоник за мозъка и имунната система и прочистване за бъбреците. Препоръчваме ви: рукола, спанак, лапад, кресон, магданоз, маруля, цикория, броколи, брюкселско зеле. Тези зеленчуци са богати на фибри откъдето идва и усещането за бързо засищане – още едно предимство за всички, които са на строга диета и се опитват да свалят излишните килограми.

ПЛОДОВЕ И ЯДКИ

Плодовете и ядките, спадащи към групата на суперхраните са богати на антиоксиданти, които помагат на тялото да се освободи от свободните радикали. „Свободни радикали” определено звучи като екстремистка групировка, която е трудна за залавяне и всява хаос по целия свят. И това е точно така, само че „светът” е човешкото тяло. Те са естествен продукт на метаболизма, но високите им нива могат да се дължат на външни фактори, включително замърсяването, цигарения дим, радиацията, преработените и пържени храни. Когато те се намесят в работата на имунната ни система се появяват проблемите. Тогава се нуждаем от антиоксиданти, за да укрепим имунната си система и най-добре е да ги набавим от суперхрани или хранителни добавки.
 
Годжи – тези плодове са наричани от учените „най-мощното оръжие в борбата със стареенето”. При сравнение на идентични количества, годжи показват 500 пъти по-високо съдържание на витамин С отколкото портокалите. Освен това те са превъзходен източник на витамини A, B1, B2, B6 и E и съдържат пълната гама протеини, 18 аминокиселини и 21 редки минерала. Високото съдържание на полизахариди превръща годжи в особено подходяща храна за всички, които искат да отслабнат, но искат и да си хапват сладко. тези малки плодчета са идеалния естествен източник на антиоксиданти, които забавят стареенето и ни пазят от болести.
 
Сурово какао – на тези ядки лесно може да се посвети цяла книга. трябва обаче да сте сигурни, че какаовите зърна, които ползвате са с органичен произход и не са подлагани на обработка при температура над 40° С, защото в противен случай се унищожават витамините, минералите и антиоксидантите. Масовият метод за извличане на какао за нуждите на хранителната индустрия е така наречения „холандски процес”, при който какаото се загрява до 150°C и се добавят алкални съединения и така се унищожават всички полезни хранителни вещества. Суровите какаови зърна са един от най-концентрираните източници на антиоксиданти сред храните. Те са също и изключително богати на магнезий, чийто дефицит е най-често срещания дори и при добре балансирана диета. Всички страдащи от желязо дефицитна анемия трябва да знаят, че 28 грама сурови какаови зърна доставят три пъти повече желязо от препоръчителната дневна доза. Суровите какаови зърна имат индекс на капацитет на поглъщане на кислородните радикали (ORAC) възлизащ на 28 000, което ги прави абсолютен лидер сред храните. За сравнение може да се посочи, че това означава 14 пъти повече антиоксиданти отколкото съдържа червеното вино, 21 пъти повече отколкото в зеления чай и два пъти повече отколкото в сините боровинки.
 
Мака – корените от мака са древната суперхрана на перуанските индианци, които отглеждат растението от 2000 години. Войните инки ядели мака, за да увеличат физическата си сила и издръжливост. Тази силно засищаща храна е най-добрият природен адаптоген, укрепващ ендокринната и имунната система. И до днес растението е основна храна и лекарство за перуанците, а през последните години стана и достъпно по цял свят под формата на хранителна добавка.
 
Чия – семената от чия са най-мощната функционална суперхрана в света. Те са отличен източник на фибри, антиоксиданти, протеин витамини и минерали и най-богатата на Омега-3 храна, която може да се дава дори и на малки деца. Достатъчно е да включите в храненето си две супени лъжици чия на ден, за да доставите на организма си повече омега-3 мастна киселина отколкото с порция сьомга, повече антиоксиданти отколкото има в сините боровинки, повече фибри отколкото съдържат овесените ядки, повече калций от прясното мляко и повече протеини и калций отколкото има в две супени лъжици ленено семе. Чия трябва задължително да присъства в диетата на всички, които искат да отслабнат, защото благодарение на нея организмът не изпитва глад и апетитът намалява.
 
Асаи – плодовете на това палмово дърво от векове са сред основните за племената от поречието на Амазонка. Дребните плодове имат цвят на черно грозде и са изключително вкусни. Те съдържат мононенаситени мастни киселини (подобно на зехтина), желязо, фибри и комплекс от аминокиселини и микроелементи, а антиоксидантните си свойства дължат на високото съдържание на антоцианини (пигментите, съдържащи се в червеното вино). Асаи имат индекс на капацитет на поглъщане на кислородните радикали (ORAC) възлизащ на 1,027. Макар и да липсват категорични клинични данни за това, мнозина диетолози препоръчват включването на плода, било като хранителна добавка, било като сок или замразени плодове в диетата на всеки, който иска да се освободи от излишните килограми или просто да се подложи на детоксикация.
 
Кокосов орех – младите кокосови орехи са един от най-богатите природни източници на електролити. Електролитите представляват клетъчни йонизирани соли, които пренасят енергията в тялото. Сокът на кокосовия орех е много по-добра алтернатива на енергийните напитки, които са пълни с изкуствени подсладители и оцветители. Молекулярната структура на сока в кокосовия орех е идентична с тази на човешката кръвна плазма, което означава, че тялото незабавно я разпознава и използва най-рационално. Чаша док от кокосов орех е като кръвопреливане. По време на Втората световна война в тихоокеанския район, войниците често прибягвали до директно вливане на кокосовия сок, когато ранените се нуждаели от спешно кръвопреливане. Пациенти, които се възстановяват след тежко, продължително заболяване, както и всички, който са решили да спазват по-драстична диета за отслабване трябва да пият кокосов сок, за да поддържат елекролитния баланс и нормалния клетъчен метаболизъм.
 
Кокосово масло – кокосовото масло е наситена мазнина, която поради особеностите на веригата на съединението се приема много по лесно и се използва по различен начин от организма в сравнение с наситените мазнини, съдържащи се в кравето масло, месото и яйцата. Докато другите наситени мазнини се натрупват в клетките, кокосовото масло отива направо в черния дроб и незабавно се превръща в енергия. Кокосовото масло ускорява метаболизма, така че тялото изгаря повече калории, а така се отслабва по-бързо. Това масло поддържа здравословния метаболизъм, но освен това се счита и за силен антивирусен, антибактериален и противогъбичен агент. Независимо дали ще го ползвате в кухнята или като цяр, уверете се, че кокосовото масло е получено чрез „мокра” обработка (при нея се обработват пресни кокосови орехи, а не сушена копра).
 
Нони – наричан още „индийска черница” и „убиец на болката”, този плод се ползва в Полинезия като обезболяващо и регенериращо лекарство в продължение на повече от 1500 години. Клинични изследвания са доказали невероятните антибактериални свойства на нони дори и в борбата с ешерихия коли. Плодовете имат анти-туморно действие, противовъзпалителни свойства и са ефикасно обезболяващо средство, стимулират клетъчното възстановяване и подсилват имунната система. Нони съдържат множество витамини, минерали, ензими и фитонутриенти. Мнозина специалисти считат, че широкоспектърното благотворно действие на нони се дължи на богатата гама хранителни вещества в него. Плодът се препоръчва за периода на захранване след стриктна диета, когато организмът е отслабнал и е особено податлив на инфекциозни заболявания.


ПЧЕЛНИ СУПЕРХРАНИ

Египтяните ги описват още през 5500 пр. н.е. индийците ги използват в религиозните си церемонии, а във Вавилон ги използват за лечение на редица заболявания. Западният свят открива ползите от пчелните суперхрани случайно, по време на изследвания сред руски пчелари, при които не се считало за необичайно да живеят повече от 100 години, а ежедневното им хранене включвало мед, богат на пчелен полен.

Пчелно млечице – пчелното млечице е гъст секрет, отделян от жлези на главата на пчелата работничка. пчелата-майка се храни единствено с пчелно млечице и живее около 40 пъти по-дълго от останалите пчели. пчелното млечице е нещо като енергийна централа, защото в него се съдържат всички хранителни вещества, необходими за поддържане на живота. Това е най-богатата на витамин В5 (пантотенова киселина) храна. В5 е необходим на организма за преодоляване на стреса, умората, безсънието и е жизнено необходима хранителна съставка за здрава кожа и коса. Пантотеновата киселина е незаменим помощник на всички, които спазват диетичен режим поради повишен холестерол или затлъстяване на черния дроб, защото понижава нивото на „лошия” холестерол и съдържанието на триглицериди в кръвта. Освен това, подобно на останалите витамини от В групата, той ускорява метаболизма и така предотвратява натрупването на излишни килограми.

Пчелен полен – пчелите го събират от разцъфналите цветове и го оформят на малки гранули. Поленът е най-пълноценната храна, срещаща се в природата и съдържа от пет до седем пъти повече протеин от телешкото месо. Той е особено полезен за задоволяване на повишените хранителни и енергийни нужди на спортисти и хора, които се възстановяват след тежки заболявания. Поленът е добро допълнение към храненето при строги диети, защото не позволява организмът да изпадне в стрес поради лишаване от хранителни вещества. Същевременно, редица изследвания сочат, че пчелният полен спомага за нарастването на умствените и физически способности на човека.

Прополис – прополисът е веществото, с което пчелите покриват стените на кошерите. Именно заради него те често са наричани „най-антисептичното място в природата”. Силните антибиотични свойства на прополиса предпазват организма от бактерии и подсилват имунната система. Това безценно вещество унищожава и вируси, нещо, което антибиотиците не могат да направят.

БИЛКОВИ СУПЕРХРАНИ

Билките и подправките включени в ежедневното меню осигуряват на организма множество хранителни вещества. Като лечебно средство, билките балансират функциите на организма. Най-добре е те да се използват във вида, в който се срещат в природата, а не като изолирани вещества включени в хранителни добавки с така наречените „активни съставки”.

Копривата е невероятно ефикасна при борбата с излишните килограми. Под формата на чай, тя подпомага детоксикацията и прочистването на червата и бъбреците. Листата от коприва подпомагат работата на щитовидната жлеза, ускоряват метаболизма, а ако задържате течности, то копривата трябва задължително да присъства в менюто ви.

Алоето е включено в групата на суперхраните след като научни изследвания идентифицират неговите 75 лечебни вещества, сред които естествени стероиди, антибиотични агенти, аминокиселини, минерали и ензими. Растението съдържа значителни количества хром, който подпомага протеиновия метаболизъм и балансирането на кръвната захар. Ако спортувате и спазвате диета за отслабване, можете да пиете сок от алое вместо добавки, съдържащи хром.

Ехинацеята отдавна си е спечелила славата на ефикасно средство в борбата с настинките и грипа. Това се дължи на способността на растението да стимулира лимфната циркулация. Поради същата причина, ехинацеята подпомага изчистването на токсините от организма.

Женшенът е билката, която най-успешно бори стреса. Именно стресът е една от водещите причини за проблемите с теглото, защото ни кара или да спрем да се храним, или да посягаме прекалено често към рафинираните захари. Сравнително скоро учените изследваха и доказаха влиянието на женшена върху мастните клетки и лептиновата резистентност, заради която много хора страдат от постоянен „вълчи” глад.



За суперхрани се смятат храните, които са заредени с много повече полезни качества за единица калория в сравнение с останалите храни. Те са богати на минерали, антиоксиданти и други хранителни вещества, които ни предпазват от заболявания и поддържат силна нашата имунна система. За да бъде една храна, наречена суперхрана, тя трябва да отговаря на следните условия:
• В малък обем да е концентирала голямо количество полезни характеристики;
• Да се консумира в суров вид, за да се запазят ензимите и витамините в нея;
• Да се усвоява лесно, за да дарява организма с енергия.

Ето и списъка на суперхраните и техните хранителни здравословни предимства.

Мака
Плодът мака е изключително богат на хранителни вещества, на фитонутриенти, витамини и минерали. Повишава енергията, засилва плодовитостта, намалява кръвното налягане и стимулира имунитета.

Спирулина
За тази храна се смята, че притежава най-богатото съдържание на протеини, както и че е един от най-големите източници на желязо. Спирулината е богата на антиоксиданти, подсилва нашия имунитет и поддържа кръвоносните функции. Съдържа и гамалиноленова киселина, която подпомага здравата гладка коса и красивата кожа.

Годжи Бери
Плодът Годжи Бери идва от Тибет и е изключително богат на антиоксиданти, фибри и витамин С. Тези плодове съдържат повече бета каротен от морковите, повече аминокиселини от цветния прашец и повече желязо от спанака. Те предпазват нашето тяло от болести като рак, лекуват очни проблеми, намаляват кръвното налягане, контролират диабета и са мощна антигъбична храна. А ние ви предлагаме една вкусна рецепта за здравословна супа с годжи бери. Запишете си съставките ТУК.

Пчелен прашец
Тази храна засилва нашата енергия, неутрализира много алергии и e богатa на антиоксиданти. Пчелният прашец е един от най-богатите източници на био наличен протеин и ни снабдява с витамините В, С, D и Е. Намалява холестролните нива и забавя процесите на стареене.

Алое вера
Още една суперхрана, която е лесна за отглеждане дори и вкъщи. Неговото полезно действие е доказано при кожни проблеми и за лечение на различните храносмилателни проблеми. Това изключително растение нормализира кръвната захар, намалява възпаленията и има благотворно действие върху бъбреците.

Лукума
Тя е изключителен източник на фибри, въглехидрати, витамини и минерали, съдържа желязо, витамин В3 и се характеризира със сладък вкус. Още една вкусна рецепта за торта с лукума и кокос. Вижте я ТУК.

Хлорела
Това водно растение е богато на хлорофил има редица други полезни качества. Прочиства тялото от токсините и подсилва имунната система. Хлорелата е синьо-зелено микроводорасло, което има способността да премахва оловото и живака от тялото. С висока концентрация е на витамини от В-групата и поддържа храносмилателните функции.

Кашу
Тези ядки са богати на фосфор, магнезий, цинк и имате силни антиоксидантни свойства, като ни предпазват от различни заболявания и рак. Може да поръчате ТУК.

Конопени семена
Те ни предлагат идеалния баланс между Омега 3 и 6 мастните киселини и са богат източник на витамин Е. Конопените семена са богата на хранителни вещества суперхрана и защитават нашата кожа.

Житен сок (сок от житна трева)
Житната трева е пълноценна храна, която съдържа повечето от минералите и витамините, които са необходими за нашето добро здраве. Съдържа 70% хлорофил и 30 ензима. Нещо повече, тя е чудесен източник на фосфор, магнезий, цинк и калий. Прочиства тялото от токсини и има чудесно действие върху кожата. Защо не пробвате да си приготвите такъв сок и в домашни условия с тази сокоизтисквачка?

Агаве
Това растение е с високо съдържание на инсулин и минерали и не увеличава кръвната захар. Разгледайте ТУК.

Бразилски ядки
Те са чудесен източник на цинк, магнезий и тиамин и с високо съдържание на селен. Ето ги и ТЯХ.

Физалис
Това растение има вкусни и с богато съдържание на пектин, фосфор, диетични фибри, калций и витамин А, C, B1, B2, B6 и В12 плодове. Те са богат източник на протеини, като 16% от всеки плод е протеин. Физалисът е с висока концентрация на каротен и биофлавоноиди (витамин Р).

Какао
То е един от най-богатите източници на антиоксиданти, желязо, магнезий и хром. Какаото подобрява кръвната циркулация, намалява холестерола. По магически начин повишава нивата на серотонина в мозъка и стимулира ендорфините, като се превръща в антидепресант и подобрява настроението. Това растение е култивирано хиляди години от ацтеките, като дори е използвано за парично средство.

Каму-каму
Това растение има 60 пъти по-висока концентрация на витамин С от портокалите, а също така съдържа калций, фосфор, ниацин и тиамин. Притежава антидепресантни качества, намалява възпаленията и подобрява здравето на дихателната система. Високата концентрация на антиоксиданти подобрява функциите на имунната система.

Чиа семена
Те са богати на Омега 3 мастни киселини и са богат източник на фибри и антиоксиданти. Чиа семената притежават голям брой витамини и минерали, които са добри за цялото тяло.

Макадамия
Тази ядка е виокоенергиен източник и благоприятства здравето на сърцето. Макадамията съдържа голямо количество витамини от В-групата, фибри и минерали.

Морски фитопланктон
Тези водни растения са храна, която е концентриран източник на хлорофил, ATP и Mulberry, които подобряват паметта и концентрацията.

Кокосов орех
Консумацията на кокосов орех повишава енергията, ефективно изгаря мазнините и подобрява щитовидните функции. Помага при абсорбирането на мастно разтворимите витамини и други важни хранителни вещества. Суровият кокос е добър източник на манган, желязо и фибри. Той е с ниско съдържание на натурални захари. Векове наред полинезийците използват кокосовите орехи за основна храна, което обяснява защо те са с най-ниска сърдечно-съдова заболяваемост в целия свят.

В този списък попадат и още няколко представителя. Тук е мескитото, което е богато на калций, цинк и фибри, черницата, която е чудесен източник на витамин С и желязо, хранителната мая – добър източник на протеини и витамини, сусамовите семена и шушулките рошков – на магнезий, мед и калций.

Най-добрият начин да консумирате тези храни е в суровия им вид, за да се възползвате в максимална степен от техните полезни характеристики. Научете повече и за коластрата и акай.

А ако се чудите точно от кои от тези храни имате най-силна нужда и как да ги включите в менюто си, се свържете със специалистите диетолози в нашия медицински център „Здравословен живот”, които след необходимите изследвания ще ви изготвят пълноценна хранителна програма, включваща всичко суперхрани, които са ви необходими. В нашия он-лайн магазин ще откриете и самите продукти.


Бадеми. Богати са на фибри, витамини, минерали, антиоксиданти, но и калории, така че е добре да не се прекалява с тях.

Ябълки. Съдържат пектин, който намалява лошия холестерол.

Артишок. Богати на фибри. По-точно, 12 грама в една малка чаша.

Авокадо. Изобилства на мононенаситени и полинаситени мастни киселини.

Цвекло. Съдържа витамини В3, В6, С, бета-каротен, магнезий, калций, цинк и желязо.

Къпини и малини. Съдържат мощни антиоксиданти, главно антоцианини и елагова киселина. За тях е доказано, че намаляват вредата от свободните радикали на здравите клетки.

Боровинки. Също както екзотичните си братовчеди, боровинките са пълни с полезни вещества. Специалистите са открили в тях съдържанието на елагова киселина – антиоксидант, който доказано забавя растежа на някои видове ракови тумори

Броколи. Съединението сулфорафан, характерно за броколите и зеленчуците от този тип, лекува остра лимфна левкоза.

Кафяв ориз. Има по-различен вкус от обикновения бял ориз. Препоръчва се на хора, които са на  диета.

Брюкселско зеле. Хапвайте го на салата и крем супи.

Череши. Богатата на череши или черешов сок диета намалява възпалителните процеси при възрастни, страдащи от затлъстяване.

Семена от чиа. Буквално ненадминати в растителния свят. Чудните семенца са били основна храна на древните Ацтеки и Маи, чиито воини ги хапвали за сила и издръжливост.

Кафе. Колкото повече кафе пие човек, толкова по-малка е вероятността (с поне 15%) да има проблеми със сърцето или да се зарази с някой от многобройните вируси, дебнещи ни отвсякъде.

Черен шоколад. Консумирането на истински черен шоколад (с минимум 70% съдържание на какао) също има доказан положителен ефект върху либидото на жената.

Яйца. Едно голямо, твърдо сварено яйце съдържа около 78 калории и 5,3 г мазнини, като 1,6 от тези мазнини са „лоши“.

Ленено семе. Млеката от семена стават все по-полулярни. Могат да се получават от: конопено семе, слънчогледови семки, ленено семе, тиквени семки и много други.

Джинджифил. Помага при симптоми на настинка и грип. Освен това, успокоява мускулите и помага на храносмилането.

Кисело мляко. Консуматорите на кисело мляко се хранят по-балансирано от хората, които не го включват в менюто си.

Акай Бери
Последният писък на модата е плодът акай бери. Той се съдържа в много „вълшебни“ добавки. Много хора вярват, че помага за отслабването, понижава риска от сърдечни заболявания и лекува редица други.

Агава
Сокът от плода (да, същият, от който се прави текилата) е много сладък. Той има нисък гликемичен индекс и няма да повиши драстично захарта в кръвта ви, което го прави по-добър подсладител от захарта.

Славата му тръгна през 2000 г. Можете да го срещнете в енергийни напитки, здравословни шейкове и др. Има много критици, които казват, че голяма част от сока от агава, който се продава, е подсилен с фруктозен сироп, което елиминира всякакви полезни качества.

Бадеми
Бадемите наскоро пак се върнаха на мода. Счита се, че понижават риска от сърдечни заболявания, диабет и висок холестерол. В САЩ супермаркетите са наводнени с продукти като бадемово мляко и бадемово масло.

Аспержи
За тях казват, че заздравяват костите, понижават риска от сърдечни проблеми и дори лекуват махмурлук. Във веригата за бързо хранене Burger Joint вече обмислят да предлагат аспержи на грил вместо пържени картофки.

Авокадо
Заведенията за бързо хранене в САЩ са впрегнали авокадото в създаването на илюзия, че сервират полезни храни. Козметичната индустрия също използва чара му за какви ли не разкрасителни продукти.

Ечемик
Ечемикът е богат на фибри, магнезий и други вещества. Според слуховете намалява риска от рак на дебелото черво и храни полезните бактерии в тялото. Рекламата на ечемика обаче не върви толкова успешно, колкото тази на екзотичните плодове.

Боровинки
Известни са като източник на антиоксиданти, счита се, че подобряват паметта. Американците са луди по боровинки и ги слагат във всичко – сладоледи, напитки, кисело мляко и др.

За съжаление обаче, не винаги думата боровинка на опаковката означава, че вътре има истинска боровинка. Все повече компании използват изкуствени боровинки, направени от лепкава оцветена смес, в десертите си.

Семена чиа
Станаха много популярни след излизане на книгата „Родени, за да тичат“ на Кристофър Макдугъл, в която се разказва за племе в Мексико, чиито членове са супер атлетични и бягат по 100 км на ден почти всеки ден.

Индианците приготвят напитка от семената чиа и твърдят, че тя им дава много енергия. Семената действително са богати на омега-3, протеин, калций, антиоксиданти и др.

Кокос
За кокоса се казва, че е отличен източник на енергия, предотвратява диабет, помага на храносмилането и гони вируси.

Червена боровинка
Известни са с това, че помагат в превенцията на възпаление на пикочните пътища. Освен това се казва, че червените боровинки понижават риска от сърдечни заболявания, язви на стомах и рак.

Рибено масло
Препоръчва се всеки ден да се пие определена доза рибено масло срещу сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер, възпаления и подуване. Счита се, че то повишава имунитета и помага за отслабването.

Вълче грозде
Използват го звезди като Опра Уинфри и Мадона. За него се говори, че е афродизиак, че помага срещу стареене и дори, че предотвратява рак.

Джинджифил
Богат е на антиоксиданти, счита се, че е полезен за стомаха. Джинджифилът се използва като домашно средство против гадене.

Зелен чай
Харесва се от хора, които искат да отслабнат бързо. Приема се, че помага за забавяне на процеса на стареене.

Кале
Това е зеленчук от семейството на броколи и брюкселско зеле. Набра популярност, след като от него започнаха да правят чипс. Тогава компаниите започнаха да заливат медиите с прессъобщения за неговите свойства.

Нар
Рекламират го като лекуващ рак, артрит, сърдечни заболявания, проблеми в развитието на бебето. Спирал стареенето. Рекламира се с рекламни слогани като „Излъжете смъртта“ и „Ангелът на здравето“.

Киноа
Гурутата на здравословното хранене обожават киноа. Казват, че има същото количество протеин като млякото.

Водорасли
Хората от Китай и Япония отдавна ядат много водорасли. Там знаят, че са богати на витамини и минерали. На запад водораслите станаха модерни наскоро.

Троскот
Рекламира се като богат на витамин Е, фосфор и др. Казват, че помага за свеж дъх, полезен е за зъбите и кожата, забавя побеляването на косата. Най-популярен е във формата на сок, заедно с други зеленчуци.

Юзу
Известен е като японски лимон или японски грейпрфрут. Богат е на витамин С. Снабдява тялото с антиоксиданти и засилва имунната система. Най-често се слага в коктейли, сосове за салата, десерти и енергийни напитки.


Бадеми. Богати са на фибри, витамини, минерали, антиоксиданти, но и калории, така че е добре да не се прекалява с тях.

Ябълки. Съдържат пектин, който намалява лошия холестерол.

Артишок. Богати на фибри. По-точно, 12 грама в една малка чаша.

Авокадо. Изобилства на мононенаситени и полинаситени мастни киселини.

Цвекло. Съдържа витамини В3, В6, С, бета-каротен, магнезий, калций, цинк и желязо.

Зърнени култури.

Камби.

Къпини и малини. Съдържат мощни антиоксиданти, главно антоцианини и елагова киселина. За тях е доказано, че намаляват вредата от свободните радикали на здравите клетки.

Черен чай.

Боровинки. Също както екзотичните си братовчеди, боровинките са пълни с полезни вещества. Специалистите са открили в тях съдържанието на елагова киселина – антиоксидант, който доказано забавя растежа на някои видове ракови тумори

Броколи. Съединението сулфорафан, характерно за броколите и зеленчуците от този тип, лекува остра лимфна левкоза.

Кафяв ориз. Има по-различен вкус от обикновения бял ориз. Препоръчва се на хора, които са на  диета.

Брюкселско зеле. Хапвайте го на салата и крем супи.

Череши. Богатата на череши или черешов сок диета намалява възпалителните процеси при възрастни, страдащи от затлъстяване.

Семена от чиа. Буквално ненадминати в растителния свят. Чудните семенца са били основна храна на древните Ацтеки и Маи, чиито воини ги хапвали за сила и издръжливост.

Кафе. Колкото повече кафе пие човек, толкова по-малка е вероятността (с поне 15%) да има проблеми със сърцето или да се зарази с някой от многобройните вируси, дебнещи ни отвсякъде.

Червени боровинки.

Черен шоколад. Консумирането на истински черен шоколад (с минимум 70% съдържание на какао) има доказан положителен ефект върху либидото на жената.

Олющени соеви ядки.

Яйца. Едно голямо, твърдо сварено яйце съдържа около 78 калории и 5,3 г мазнини, като 1,6 от тези мазнини са „лоши“.

Ленено семе. Млеката от семена стават все по-полулярни. Могат да се получават от: конопено семе, слънчогледови семки, ленено семе, тиквени семки и много други.

Джинджифил. Помага при симпотоми на настинка и грип. Освен това, успокоява мускулите и помага на храносмилането.

Кисело мляко. Консуматорите на кисело мляко се хранят по-балансирано от хората, които не го включват в менюто си.

Зелен чай.

Къдраво зеле.

Кефир. На особена почит в Русия и бившите съветски страни. Като консистенция той много наподобява айрянa.

Леща. Както виждате от рецептите в нашия сайт, лещата има широко кулинарно приложение и е много, много вкусна.

Овесени ядки. Изключително популярни в последните години като диетична храна. Консумират  се сварени, накиснати, в състава на диетични хлябове  и в сладкиши.

Зехтин. Максималната киселинна стойност не трябва да надминава 0.8, като най-ниската е около 0.2.

Портокали. Сокът от всички цитруси се използва в направата на редица коктейли. Може да се добавя към чаша вода. Настърганата лимонова или портокалова кора се използва като естествен оцветител в сладкарството.

Шам-фъстъци.

Нар. Наричан още „ябълката на познанието“, тъй като има теория, че забраненият плод в райската градина е бил именно нарът, а не обикновената ябълка.

Картофи. Картофите са най-важната и широко разпространена незърнена култура и се нареждат на четвърто място в световен мащаб.

Киноа.

Червено вино. Множество изследвания показват връзката с умерената употреба на вино, която се равнява на една чаша за жените и две за мъжете на ден, и понижаването на риска от сърдечни болести, инфаркт и вероятност за развиване на диабет.

Сьомга. С картофи

Сардини.

Водорасли.

Шийтаке гъби.

Обесмаслено мляко.

Спанак. В световната класация на най-здравословни зеленчуци, спанакът заема едно от първите места с невероятните си качества.

Ягоди. Учени открили, че консумацията на три шепи ягоди или боровинки в седмицата осезаемо намалява риска от сърдечни проблеми.

Слънчогледови кълнове.

Сладки картофи.

Домати. Доматеният сос е отличен начин за почистване на всичко, което е направено от мед - от медни бижута до медни саксии.

Куркума. Дълго време се е използвала в китайската медицина като лечение срещу депресия.

Риба тон.

Орехи. Чудната ядка ни снабдява с хормона мелатонин – мощен антиоксидант, който премахва вредните радикали в тялото и подобрява съня, поради което е известен като „хормонът на младостта“.
още по темата

Вода.

Бял чай.

Мед и пчелни продукти



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: imuno
Категория: Рецепти
Прочетен: 155384
Постинги: 19
Коментари: 0
Гласове: 51
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031