Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2013 21:06 - Специфична Въглехидратна Диета
Автор: imuno Категория: Рецепти   
Прочетен: 12514 Коментари: 0 Гласове:
2



Специфична въглехидратна диета - Прекъсване на порочният кръг (Илейн Готшал)
The Specific Carbohydrate Diet - Breaking the Vicious Cycle (Elaine Gottschall)

Заболявания на чревния тракт: болест на Крон, язвен колит, улцерозен колит, възпалителни заболявания на червата (IBD), синдром на дразнимо черво (IBS), хронична диария, спастично дебело черво.

През 1951 г. д-р Сидни В. Хаас (Dr. Sidney V. Haas) и синът му, д-р П. Мерил Хаас (Dr. Merrill P. Haas), публикуваха книгата си "Управление на улцерозен колит" (Management of Celiac Disease), която подробно описва години на успех при използването на диета за лечение на различни чревни заболявания, включително улцерозен колит. Новаторският подход на д-р Хаас при управлението на чревните заболявания е издържал проверката на времето.
Специфичната въглехидратна диета е разработена от д-р Сидни В. Хаас (Sidney V. Haas). Илейн Готшал, биохимик (Elaine Gottschall) спомогна за популяризирането на диета след като диетата помага на дъщеря й да се възстанови от язвен колит. Илейн Готшал продължава изследванията за хранене и през 1994 г. публикува собствена книга, ”Прекъсване на порочният кръг: чревно здраве чрез диета”.

Илейн Готшал и нейният съпруг завеждат дъщеря си при д-р Сидни В. и Merrill Хаас. В рамките на две години от започване на радикалната версия на диетата, дъщеря им е без симптоми. Момичето се върнало към нормален режим на хранене няколко години по-късно и е останала в добро здраве за повече от 20 години.

Което представлява Специфичната въглехидратна диета?
Специфичната въглехидратна диета е диета свободна от лактоза и захароза, която е малко по-ограничителна от безглутеновите храни.
Теория на д-р Хаас е, че въглехидратите, които са форма на захарта, могат да насърчат развитието на бактерии и дрожди в червата, което води до дисбаланс и евентуалното разрастване на бактерии и дрожди. Той смята, че бактериалният свръх растеж би могъл да навреди на правилното функциониране на ензимите върху повърхността на чревните клетки и да попречи на правилното храносмилане и усвояването на въглехидратите. Това ще доведе въглехидратите да се застоят в червата и да осигурят още по благоприятна среда за бактерии и дрожди.
Токсините и киселините, които се образуват от бактериите и дрождите могат да наранят лигавицата на тънките черва. Прекалено много слуз се отделя като защитен механизъм срещу дразнене, причинено от токсини, киселини и необработени въглехидрати.

Според д-р Хаас, редица заболявания могат да се развият от променения храносмилателен баланс:
- Болест на Крон
- Язвен колит
- улцерозен колит
- Възпалителни заболявания на червата (IBD)
- Синдром на дразнимо черво (IBS)
- Хронична диария
- Спастично дебело черво

Д-р Хаас препоръчва специфична въглехидратна диета за коригиране на дисбаланса чрез ограничаване на въглехидратите на разположение на чревните бактерии и дрожди. Само въглехидрати, които според него се абсорбират добре се консумират при диетата, така че чревните бактерии да няма с какво да се хранят. Това, което той предлага, ще помогне да се коригира бактериалният свръх растеж, свързаният с него слуз и производството на токсини.
Храносмилането и усвояването на хранителни вещества ще се подобри, което ще доведе до подобряване на хранителния статус, както и функционирането на имунната система.
Поддръжниците на диетата твърдят, че има 80% възстановяване при болестта на Крон и 95% при възстановяване от дивертикулит. Те също така твърдят, че подобрение може да настъпи след по-малко три седмици и че пълното възстановяване е възможно за много хора с дивертикулит, синдром на дразнимото черво и улцерозен колит след една година.

Какво включва Специфичната въглехидратна диета?

Храни за избягване
- Захар, меласа, захароза, фруктоза, високо фруктозен сироп от царевица, кленов сироп или преработена захар
- Консервирани зеленчуци, консервирани плодове, освен ако не са приготвени в собствените си сокове
- Всички зърнени храни, включително царевица, пшеница, пшеничен зародиш, ечемик, овес, ръж, ориз, оризови трици, елда (гречка), соя, амарант, просо, булгур, амарант, куиноа, шпелта, овесени ядки, пшеничени или овесени трици, зародиши, ленено семе, сириал и др.
- Някои бобови растения, в това число нахут, хумас (hummas), бобови кълнове, соя, мунг боб, фава боб
- Нишестените грудки, като картофи, сладки картофи и пащърнак, соево или оризово мляко.
- Морски водорасли, странични продукти, като например агар-агар (желатин направен от водорасли) и карагенан
- Консервирани и повечето преработени меса, особено тези, които съдържат добавки като царевица продукти, нишесте и захар
- Всички видове мляко, с високо съдържание на лактоза сирена (най-често меки сирена зрели по малко от 30 дни като рикота, мозарела, сирене и топени сирена и кашкавал, извара, сметана), както и търговско кисело мляко и кефир, високо маслена сметана и мляко, млечни протеини.
- Хляб, тестени изделия, както и други храни, съдържащи скорбяла, като макарони, спагети, фиде и др.
- Рапично масло, търговска майонеза (поради добавки), нишесте, сладолед, бонбони, шоколад, рожкови, суроватка на прах, маргарин, търговски кетчуп, стивия, кубчета бульон, пектин, сода, бакпулвер, балсамов оцет и продукти, съдържащи FOS (fructooligosaccharides), бира, сладко вино, ликьор.
Всички преработени меса, включително салами и кренвирши.
Други: цветен прашец, бакпулвер

Храни за ядене
- непреработени меса, птици, риба, миди, яйца, маслини
- консерва риба само с олио или вода
- пресни, замразени, сурови или варени зеленчуци, различни бобови култури, включително зрял бял фасул, леща, зелен грах, зелен фасул, червен боб, лима боб
- ядки кашу непечени , както и фъстъци в черупка, естествено фъстъчено масло, бадемово мляко.
- кокосово мляко и кокосово брашно, тахини (смляно сусамово семе)
- сирена, зрели повече от 30 дни като чедар, колби, суха извара, кърд (curd), домашно приготвено кисело мляко, ферментирало най-малко 24 часа, тофу, синьо сирене, бри сирене, чедар сирене, лимбергер сирене романо сирене, швейцарско сирене.
- Мед за подсладител (ако се понася), захарин
- Пресни, замразени, сурови, сушени или варени плодове (да не се добавя захар).
- Ядки като бадеми, орехи, лешници, фъстъци и др.
- Зехтин, бадемово олио, царевично олио, ленено олио, слънчогледово олио и други видове олио, краве масло
- Различни видове кисело и туршии без прибавена захар.
- слаб чай и кафе (без заместители и добавки), горчица, оцет и сокове без добавки, билки.
Други: витамин С, сол, содиум бензоат, сулфати (използват се при консервиране), сода бикарбонат.
Специфичната въглехидратна диета има свои привърженици и критици. Има смесени отзиви от пациенти, така и от лекарите. Причините са, че диетата трудно се следва.
Превод от сайта на Илейн Готшал, биохимик (Elaine Gottschall) и автор на книгата: ”Прекъсване на порочният кръг: чревно здраве чрез диета”.

Специфичната въглехидратна диета е помогнала на хиляди хора с различни форми на заболявания на червата, както и при други заболявания, като значително подобрява начина и качеството им на живот. В много случаи хората смятат, че са излекувани.
Това е диета, предназначена предимно за:
- болестта на Крон
- улцерозен колит
- дивертикулит
- кистозна фиброза (муковисцидоза)
- хронична диария.

Това е много здравословна, балансирана и безопасна диета, която е полезна за здравето на всички. Храните, които са разрешени за Специфичната въглехидратна диета се основават на химичната структура на тези храни. Въглехидратите са класифицирани по тяхната молекулна структура.
Разрешените въглехидрати са монозахариди и имат една структура на молекулата, които им позволяват лесно да се абсорбират от чревната стена. Комплексните въглехидрати, които са дизахариди (двойни молекули) и полизахариди (верига молекули) не са разрешени. Комплексните въглехидрати, които не са лесно смилаеми са храна за вредните бактерии в червата, което предизвиква свръх растеж и раздразване на чревната стена. Диетата работи като лишава тези бактерии от храна и възстановява баланса на полезните бактерии в червата ни.

За да се разбере как работи диета, е важно да се разбере болестният процес, проявяващ се в червата.
Специфичната въглехидратна диета се основава на разбирането, че язвен колит, болест на Крон, синдром на раздразнените черва, и невъзприемчивост на глутен са следствие от свръх растеж и дисбаланс на чревната микробна флора. Чрез промяна на храната, която приемаме, ние можем да променим състава на нашата чревна флора и да върнем в равновесие храносмилателният ни тракт и да възстановим правилното усвояване на хранителните вещества.
Стомашно-чревния тракт формира богата екосистема, състояща се от над 400 видове бактерии. Някои от тях са безвредни, а други не. В червата на здравите хора, тези различни общности на микробите се конкурират помежду си за оскъдните хранителни ресурси. Следователно, те съществуват в състояние на равновесие. Стомахът и тънките черва са слабо населени с бактериална флора. В дебелото черво, всеки вид бактерии (микроби) пречи на изобилието на другите и това пречи на отпадъчните продукти и токсини от определен вид микроб да преобладават и натоварват тялото. Стомахът и горната част на червата са защитени с висока киселинност и също от действието на перисталтиката.

Порочният кръг
Когато балансът в червата е нарушен, това може да доведе до свръхрастеж на чревната флора. Микроби мигрират към тънките черва и стомаха, пречат на храносмилането и се конкурират за хранителни вещества. В червата става претоварване с вторични продукти на храносмилането. Този бактериален свръх растеж може да бъде предизвикан от прекомерна употреба на антиациди, намалена киселинност стомаха, поради застаряване, отслабване на имунната система чрез недохранване или неправилно хранене, както при промяната на чревната среда чрез микробна антибиотична терапия.
Компонентите на тази диета, особено въглехидратите, играят огромна роля за повлияване на типа и броя на микробите в чревната флора. Когато въглехидратите не са напълно обработени и абсорбирани, те остават в червата ни и стават храна за микробите, които живеят там. Микробите усвояват неизползваните въглехидрати чрез процес на ферментация. Отпадъчните продукти от ферментацията са газове като метан, въглероден диоксид и водород, както и млечна и оцетна киселини и токсини. Всички дразнят и навреждат на червата. Има данни, че повишена киселинност в стомаха поради малабсорбция и ферментация на въглехидрати, може да доведе безвредните чревни бактерии да мутират в по-вредни такива. Освен това, млечната киселина, получена по време на ферментацията е замесена в необичайна мозъчната функция и поведението, понякога свързани с чревни разстройства. При свръх растеж на бактерии в тънките черва се предизвиква влошен цикъл на производство на газ и киселина, което допълнително пречи на усвояването и води до още по-вредни странични продукти от ферментацията. Ензимите на повърхността на тънките черва са унищожени от момента, в който там има бактерии, и това допълнително затруднява храносмилането и усвояването на въглехидратите, което води до допълнителни бактериален свръх растеж. Тъй като микробната флора и техните странични продукти вредят на лигавицата на тънките черва се провокира производство на прекалено много защитен слуз, което допълнително пречи на храносмилането и усвояването.
Увреждането на лигавичния слой е свързано с нараняване на микровилите (microvilli) на клетките за абсорбция. Тези микривили действат като последната преграда между хранителните вещества, които приемаме и кръвообращението. Тъй като усвояването се потиска, дефицит на фолиева киселина и на витамин В12 може да доведе до нарушено развитие на микровилите и на необичайно дебел слой слуз, който не позволява контакт между микровилните ензими и въглехидратите, които приемаме. Тънките черва отговарят на това нарастващото раздразнение с производството на повече слузоотделящи клетки, създавайки още повече слуз. И накрая, слузоотделящи клетки стават изчерпани, чревната повърхност се разголва и се поврежда допълнително, а вероятно и разранена. Тъй като все повече въглехидрати са оставени в червата, те причиняват водата и хранителните вещества да преминат в дебелото черво, което води до хронична диария. Усвояването на хранителните вещества се възпрепятства още повече от диарията.

Диета
Специфичната въглехидратна диета се базира на принципа, че, специално избрани въглехидрати, който изискват минимални храносмилателни процеси, се абсорбират добре и почти не оставят неизползвани за продължаване на микробното обрастване в червата. Тъй като микробната популация намалява поради липсата на храна, производството на вредни странични продукти също намалява, като освобождава повърхността на червата от вредните вещества. Вече не се нуждае от опазване, слуз произведащите клетки престават да произвеждат прекомерно много слуз и храносмилането на въглехидратите се подобрява. Малабсорбцията се заменя с усвояване. Усвояването на хранителните вещества става нормално и всички клетки в организма са правилно захранени, включително клетките на имунната система, които след това могат да помогнат за преодоляване на микробна инвазия. Простите по структура въглехидрати се усвояват по лесно от организма. При монозахаридите (единични молекули глюкоза, фруктоза, или галактоза) не е необходимо разделяне от храносмилателни ензими, за да се абсорбират от организма. На тях се разчита в диетата. Сред тях са тези плодове, мед, някои зеленчуци и киселото мляко.
Двойните захарни молекули (дизахариди: лактоза, захароза, малтоза и изомалтоза) и нишестета (полизахариди) предимно се избягват от диетата. Някои нишестета са показали, че се толерират, особено тези в семейството бобови (само боб, леща и грах). Въпреки това, те трябва да се накиснат за 10-12 часа преди готвене, а водата да се изхвърли, тъй като съдържа и други захари, които са несмилаеми, но които са отделят при накисването. Малки количества бобови растения могат да се добавят към храната, след около три месеца. Скорбяла във всички зърнени храни, царевица, картофи трябва стриктно да се избягва. Царевичен сироп също така се изключва, тъй като съдържа смес от нишесте "къса верига".

Кисело мляко
На последно място, Специфичната въглехидратна диета разчита на правилно ферментирало кисело мляко, а в някои случаи, ацидофилус добавки, за да помогнат за заселването на червата с благоприятна чревна флора. С увеличаването на "добрите" бактерии в червата, свръх растежът на вредните бактерии е поставен под контрол. Разнообразието на чревната флора се връща обратно в баланс. Киселото мляко трябва да бъдат добре подготвено, като ферментира в продължение на 24 часа. Това позволява достатъчно време на бактериите в киселото мляко за разграждането на лактозата (дизахариди) в млякото в галактоза (монозахарид). В търговската мрежа киселите млека не са правилно ферментирани.

В началото на програмата, когато симптоми като диария и спазми са тежки, следната основна диета трябва да се спазва в продължение на около пет дни. В други случаи един или два дни този основен хранителен режим е достатъчен. Размерът на определени храни за консумация зависи от индивидуалния апетит, няма ограничения по отношение на количества.
Може да откриете, че изпражненията променят цвета си по време на началната диета. Това е най-вероятно поради първоначалното измирането на бактериалния свръх растеж, която е една от причините началната диета да е толкова важна. Тя ще ви помогне да почистите храносмилателната система, така че да може да започне да се лекува.

Ако храната посочена в диетата е известно, че причинява анафилактична реакция, да се премахне завинаги от диетата. Ако в миналото, някои от споменатите разрешените храни не ви понасят, да се отстранят за кратко време (около една седмица), и опитайте отново в малки количества. Ако след една седмица на елиминиране, храната продължава да създава проблеми, не ги включвайте в диетата.
Ако е невъзможно да си набавите суха извара, използвайте заместител на рецептата с крема сирене (изцедено домашно кисело мляко)
Когато диарията и спазмите отшумят, варени плодове, много узрели банани (трябва да имат кафяви петна), както и допълнително варени зеленчуци може да се приемат. Ако те предизвикват допълнително газ или диария, когато се добавят към храната, да се отложи тяхното използване за по-късно.

Един от основните принципи на Специфичната въглехидратна диета: трябва твърдо и упорито да се следва:
Не трябва да се приема храна, която съдържа въглехидрати, различни от тези в плодовете, меда, добре ферментиралото кисело мляко, и тези в зеленчуците и ядките в списъка.
Въпреки че, този принцип може ясно да се разбере, понякога е трудно на практика да се разпознае наличието на въглехидрати в различни храни. Малки количества въглехидрати, различни от тези, определени често се вмъкват в диетата. Трябва най-строго внимание да се отделя на всеки елемент в храната. Препоръчително е, нищо да не се яде, различно от изброените храни, посочени в списъка.

Домашна Пилешка супа
Използвайте голяма тенджера, напълнете половината от нея с частите от пилето.
Обелете около десет моркова и ги прибавете към пилето.
Добавят се две големи глави лук, няколко стръка целина и магданоз.
Подправя се със сол.
Напълнете тенджерата с вода.
Оставете да ври на слабо за около 4 часа.
Премахнете най-горния слой мазнини (не се притеснявайте, ако не можете да го премахнете напълно).
Направете на пюре в блендер морковите и ги върнете в бульона.
Лук, целина, магданоз не трябва да се използва в началото на хранителния режим, тъй като влакнестите части на тези зеленчуци може да предизвика проблеми.

Връзки: списък (на английски) на всички позволени и непозволени храни по азбучен ред:
http://www.breakingtheviciouscycle.info/legal/legal_illegal_a-c.htm Списък на храните за сваляне (download) в различни формати, doc, pdf и други: http://eatingscd.com/resource/

Сайта на Илейн Готшал: http://www.breakingtheviciouscycle.info/index.htm
Други източници:
http://altmedicine.about.com/od/popularhealthdiets/a/specific_carb.htm
http://www.ccfa.org/about/news/scd
http://www.pecanbread.com/

Прочетете статията: Сравнение на три диети: Специфична Въглехидратна Диета (SCD), Чревен и Психологически синдром (GAPS диета) и Диетата на Създателя (The Maker’s Diet)
Прочетете статиите за ползата от солта и водата при лекуване на много болести: http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/p/blog-page_13.html

Из: http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: imuno
Категория: Рецепти
Прочетен: 155962
Постинги: 19
Коментари: 0
Гласове: 51
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930